Mai napra Deepak Choprától hoztam egy rövid történet részletet. Első nekifutásra talán nem egyértelmű, miért, és hogy egyáltalán mi köze van ennek az üzleti vagy bármely, számodra fontos célod éléséhez.

Nézzük hát!

A félelem illúzió

„A félelem fő taktikája éppen az, hogy igaznak állítja be azt, ami csupán illúzió. De az elképzeld fájdalom nem azonos a valós fájdalommal. Ahogy az elképzelt halál sem ugyanaz, mint a valóságos. Ha engedsz a félelem nyomásának, vagy előrevetítesz valamit a jövőbe, vagy újraéled a múltat. Itt és most biztonságban vagy.” – Deepak Chopra

Volt már olyan, amikor valamit csak azért nem tettél meg, mert attól tartottál (vagy tuti biztos voltál benne), hogy felesleges, mert úgysem tudod megtenni, vagy esetleg tartottál a csalódástól, a kudarctól, netán a visszautasítástól? Meglehet, hogy te ilyet még nem éltél át, de a környezetedben biztosan van olyan, aki nem is egyszer. Lehet, hogy folyamatosan.

Az önbizalomhiány és a félelem a szívünkben (és a tudat alattinkban) kéz-a-kézben járnak, és ezek együtt eredményezi azt, hogy egy sok dolgot nem merünk megtenni. Nem tartjuk magunkat érdemesnek rá, vagy tehetségtelennek gondoljuk magunkat, miközben nem erről van szó.

Ez csupán illúzió!

Az önbizalom növelés ott kezdődik, hogy elkezded leépíteni a félelmeidet.

És most szeretném folytatni Chopra történetét:

– Érted már? – kérdezte Francisco. – Csak azért, mert valami rossz dolog történik veled, még nem biztos, hogy a félelmeid megalapozottak voltak. A félelem már csak ilyen: sosem adja fel, hogy megpróbáljon meggyőzni a maga igazságáról. De ha egyszer úgy döntesz, hogy tovább nem dőlsz be neki, örökre megszabadulhatsz tőle.

Ekkor elérték az építési területet. Hétvége lévén egy árva lélek sem volt sehol. Francisco odament egy mindenféle szeméttel teli kukához, beletúrt és kihúzott egy hosszú fapallót.
– No, nézzük csak – mondta, és letette Mickey elé a földre. – Szerinted milyen széles ez a deszka? Úgy tizenöt centi?
– Kábé – felelte Mickey.
– És a hossza? Két és fél méter?
– Ja.
– Akkor lássuk, át tudsz-e menni rajta úgy, hogy nem lépsz le róla!
– Mickey fellépet a vékony pallóra, és átegyensúlyozott a másik végére.
– Könnyű volt? – kérdezte Francisco.
Mickey  bólintott.
– Biztos vagy benne? Próbáld meg még egyszer!
Mickey visszasétált a deszkán.
Francisco erre felvette a pallót, és elindult a legközelebbi háztömb felé.
– Gyere utánam.
Az épület már majdnem teljesen kész volt. Ahogy felértek a tetőre, Francisco körbenézett. Öt emelet magasságban voltak. A tengerparton délre egészen Santa Monicaig, északra Malibuig el lehetett látni. De ahelyett, hogy megcsodálta volna a látványt, Francisco egyenesen a tető legszéléhez ment, ahol csak egy szűk rész választotta el az épületet a mellette állótól. Átvetette fölötte a pallót…
– Így ni. És most menj át rajta.
Mickey idegesen nézte az alattuk tátongó tizenöt méteres űrt.
– Képtelen vagyok rá – mondta.
– De hát épp az imént csináltad meg kétszer is! Odalenn a földön nem volt semmi gond.
– Ez más.
– Miért? – Francisco egy pillanatra a szemébe nézett, aztán folytatta: – Csak a félelem tart vissza. Ha racionálisan gondolkodunk, kimondhatjuk, hogy most is ugyanúgy képes vagy átmenni a pallón, ahogyan már kétszer végigmentél. De a félelem elhiteti veled, hogy ez nem így van. Miért dőlsz be neki?
– Mert ha leesek, kitöröm a nyakam – válaszolta Mickey.
– A félelem belekényszerít, hogy összekeverd a képzeletet a valósággal – mondta Francisco. Azzal minden átmenet nélkül fellépett a pallóra, és elindult rajta a túlsó oldalra. Amikor a közepe felé járt, megállt és hátrafordult. – Az én egyensúlyérzékem semmivel sem jobb a tiédnél. Most figyelj!
Gyorsan megfordult, és ugrott egyet; a deszka nyikorgott, ahogy meghajlott a lába alatt. Mickey a mutatvány látványába is beleszédült.
– Hagyd ezt abba. Gyere vissza! – kiabálta.
Francisco engedelmeskedett. Amint visszaért Mickey mellé, ránézett és folytatta:
– Szóval féltél, amikor engem néztél. Hát nem különös? Te magad nem voltál veszélyben. Még képzeletbeli veszély sem fenyegetett.
– Téged féltettelek – mondta Mickey. A válasz ésszerűnek tűnt, Francisco azonban hevesen rázta a fejét.
– Látod már, hogyan férkőzik be mindenhová a félelem? Még azokban a helyzetekben is felüti a fejét, amelyeknek semmi közük hozzád, és egyből aknamezővé változtatja az egész terepet.

Mi köze van mindennek hozzád és a sikereidhez?

A félelem a nagy tolvaj. Te mit kezdesz vele? A félelmek képesek távol tartani egy sor jó dologtól, és így könnyen beleragadhatunk szörnyű élethelyzetekbe is. Ilyenkor nem merünk változni, változtatni, vállalkozni, kilépni egy megromlott kapcsolatból, vagy megjavítani azt. És ez az önbizalmat nem fejleszti, épp ellenkezőleg: folyamatosan rombolja, miközben egy vezetőnek, szülőnek, sportolónak, vagy bárki másnak az eredményeiben épp az növekvő önbizalom hozna jelentős segítséget.

Ha szeretnél fellélegezni, ha szeretnél javítani életed bármely területén, ne késlekedj, kérd még ma a Napi Inspirációkat, melyben sok hasznos tippet találsz, melyekkel drasztikusan csökkentheted félelmeidet és ugrásszerűen növelheted önbizalmadat. Részletek itt.


[fblike]