Oldal kiválasztása
Élvezd is a szabadságot!

Élvezd is a szabadságot!

Freedom. Szabadság. Szabadon élni. Szabadon azt tenni, amit csak szeretnél. Oh, milyen csodás is lenne! Milyen más életünk lehetne, ha valóban szabadon azt tehetnénk, amihez kedvünk van.

Lehet, hogy te is hallottál már ilyeneket. Barátoktól, munkatársaktól, szülőktől, gyerekektől, vagy attól az embertől, aki a tükörből néz vissza rád.

Szabadság!

Mi is a szabadság? Mi az, amire olyan sokan vágynak?
Ez persze mindenkinél egy picit mást jelent. Egyeseknek már az is egy óriási szabadság lenne, ha nem kellene korán reggel felkelniük, hogy bebandukoljanak a munkahelyükre. Vagy az is a szabadság része, hogy nem kell számológéppel (vagy fejben) kikalkulálni alaposan, hogy milyen felvágottat vehetek még ma meg, hogy az a kevéske pénz elegendő legyen a hó végéig.
Szabadság az is, hogy mit reggelizem, mivel töltöm a napon.

De szabadságot jelent az is, hogy HOGYAN töltöm a napom. Pár napja megosztottunk egy történetet Lukács Ernőről, aki Tolna megyében nevelte fel 20 gyermekét, és egy igen sikeres életet… ALKOTOTT. Nem kapta ezt az életformát. Ő választotta. Ő alkotta.
Nagyon megragadó volt Ernő azon megjegyzése, hogy mire nevelték feleségével gyerekeiket a munka terén:

“Mindenki szót fogadott, és mindenkinek meg volt a maga feladata. Tíz állatot kapott minden gyerek, azokat nekik kellett ellátniuk. Olyan komolyan vettük őket, mintha felnőttek lennének. Együtt dolgoztunk, harcoltunk azért, hogy jó termés legyen. Az volt az elvünk, ha valakinek nincs kedve a munkához, akkor csinálja kedvetlenül, de akkor is meg kell csinálni, úgyhogy jobb lesz, ha vidáman teszi.”

…és ez az utolsó mondat az, ami igazán mellbe vágott. Ez is szabadság! IGEN, szabadság. Kellett csinálni a munkát, nem kétséges és ez a része nem olyan szabad. De ha a szabadság hosszú távon is célunk (nekünk felnőtteknek, szülőknek), akkor mérlegelhetünk, hogy mely cselekedetünkkel járulunk hozzá a nagyobb szabadsághoz… saját magunk és környezetünk számára.

Az, hogy a munkát meg kell csinálni, hogy ebben az esetben az állatokat meg kell etetni, nem kérdéses. De (és itt jön a lényeg) azt már szabadon eldönthetjük, hogyan állunk a munkához.

Ha vannak az életedben olyan dolgok, teendők, amiket nem szeretsz, és ezeket ki tudod kerülni (és van is értelme hosszú távon is, hogy ezt kikerüld, vagy mellőzd), akkor tedd meg, akkor hagyj fel ezzel a tevékenységgel. Ha zavar, ha kötelező, és nem tudod kikerülni, elhagyni életedből (vagy hosszabb távon nagyobb hátrányod származna belőle), akkor pedig tedd meg, és tedd ezt jó kedvűen.

Bármi, amit teszel egy nap, azt valami cél érdekében teszed. Akkor is, ha tudsz erről a célról, akkor is ha rejtett (igen, előled is elrejtett) ez a cél. De beszéljünk most azokról a célokról, vágyakról, amikről tudsz, és amik fontosak számodra… és nézzük meg a szabadság oldaláról is.

Reggeli szabadon

Reggeli szabadon

Szabadság.
Nagyon felszabadító érzés az, amikor valamit szeretnél elérni, megvalósítani és ez sikerül is. Szeretnél lefutni egy maratont, végig járni az El Caminon, venni egy új autót, vagy nagyobb házba költözni, netán beindítani egy vállalkozást, vagy elutazni olyan helyre, ahová régóta vágysz… ÉS EZ SIKERÜL! Hogy érzed magad? Remekül!

Te akartad és te meg is valósítottad. Szabadon. De…

amikor készülsz egy maratonra, akkor annak nem minden pillanata lesz kellemes. Bizony az edzéseken el fogsz fáradni. Ha mész az El Caminon, ott is. Sőt, azzal is számolhatsz, hogy a 40 napos távollétedet a munkáltatód (ha alkalmazott vagy) nem biztos, hogy tolerálni fogja. Ha vállalkozást építesz, vagy mondhatnék szinte bármilyen fontos és értékes célt, amikor ezért teszel, vannak kellemetlen pillanatok is. MÉGIS dönthetsz úgy, hogy jó kedvűen csinálod végig, mert élvezni szeretnéd cselekedeteid gyümölcsét. És azt fogod tapasztalni, amit már oly sokan átéltek, hogy amikor SZABADON DÖNTENEK valamiről, történetesen arról, hogy a kemény munkát is jó kedvűen hajtják végre, akkor az a kemény munka sem lesz olyan keserű, sőt… akár még élvezhetővé is válhat.

Ha van olyan az életedben, amit igazán szeretnél elérni, és ez van annyira fontos számodra, hogy tegyél is érte, akkor nem lesz gond a reggeli felkelés, és (talán) eszedbe sem jut majd elindulni otthonról anélkül, hogy ne gondoltál volna a célodra, vagy hogy ne hangolódtál volna rá. PERSZE mivel ilyet talán korábban még nem csináltál sosem, az elején furcsa lehet, szokatlan, és akár még kellemetlen is, de dönthetsz úgy szabadon, hogy mégis minden reggel inspirálódsz, azaz

INSPIRÁLTAN INDULSZ el otthonról, hogy a célod felé vezető út is remek legyen.

A szabadság ilyen megközelítésből nem mindig csak a kényelemről szól, és nem is mindig a könnyű útról. Sőt, ami kezdetben könnyű útnak tűnik, az később nagyon göröngyössé is válhat, és ami az elején a nehezebb útnak bizonyult, arról később kiderülhet, hogy az hozza meg számodra a várt élményeket és eredményeket.

Így járt Lukács Ernő is. Amit ő tett, megteheti más is szabadon, de 20 gyereket felnevelni, állatot tenyészteni, azokat is nap, mint nap etetni, növényeket termeszteni, nem tűnik laza melónak. De ő szabadon választott és bejött neki.

TEHÁT amikor a szabadságról beszélünk és arra vágyunk, érdemes mérlegelni ezeket is, de végül akkor van igazán értelme ERRŐL is beszélni, ha van olyan célunk, ami fontos és értékes számunkra, hiszen ahhoz mérten tudjuk eldönteni, hogy egyes cselekedeteinknek van-e értelme vagy sem.

Jó döntéseket, és felemelő szabadságot kívánok!

Ha pedig további inspiráló bejegyzéseket, önbizalom építő tippeket szeretnél olvasni, hallani, kattints az alábbi gombra:

KATTINTSD IDE ÉS INSPIRÁLD MAGAD!

[fblike]