Oldal kiválasztása

Nevelésed felemeli vagy összetöri az önbizalmat?A kép forrása: http://t7.hu/zcx

“Ha nevelsz, nem mindegy,mit szeretnél elérni.Felemelni vagy összetörni?” – Carl Bora

A mosoly mosolyt fakaszt, a szidalmazás sírást és haragot. Mit szeretnél elérni? A gyermekedet felemelni, vagy összetörni szeretnéd? Tudom, tudom, hogy egy édesanya és egy édesapa, de a nevelőszülők és a pedagógusok is szeretik és támogatni próbálják gyermekeiket, tanulóikat. Legalábbis ez az alaphelyzet. De…

…mit okozhat a rendszeres fenyítés, módszeres szidalmazás, vagy akár egyetlen figyelmetlenség? Nézzük!

Az önbizalom folyamatosan fejlődik, változik. Időnként nő, máskor meg csökken. Ki, illetve kik vannak rá hatással?

Szülők

Önbizalmunk hatással van mindenre, amit csinálunk. Befolyásolja üzleti döntéseinket, befolyásolja párkapcsolatunkat, és sportteljesítményünket is. Viszont az amit ma a saját önbizalmunknak hívunk, erre legnagyobb hatást szüleink fejtették ki. Jól vagy rosszul, de ők alapozták meg.

A szülők, akikre a kisgyermek, mint óriásra, sőt, mint Istenre tekint, és akiknek szavait megdönthetetlen kinyilatkoztatásnak veszi, a fő befolyásolók. Éppen ezért is óriási a szülők felelőssége. Nem mindegy, mit és hogyan mondanak!

Nézz magadba, és biztosan fel tudod idézni, hogy csöpp gyermekként szüleid felé feltétlen és odaadó nyitottsággal fordultál. Remélem, nem a tiéd, de sok szülő visszaél ezzel. Igaz, nem szándékosan. De a gyerek önbizalma szempontjából ez mellékes. Ha egy szülő feltételekhez köti szeretetét (pl. “Tedd ez, vagy nem szeretlek!”), vagy szeretne viccelődni, de ezt a gyermeke kárára, mert pl. dadog, vagy pufi stb., ezzel – ha tetszik, ha nem – megalázza, és kiszolgáltatottá teszi őt. A gyermekek sóvárogva várják az elismerést, a dicséretet és a szeretet egyéb kinyilvánítását.

Ez legalább annyira fontos, mint az étel.

De ha nem kapják meg, akkor bizony repedezett önbizalommal nőhetnek fel. Na de…

…mit tehetsz, ha ez már megtörtént?

Bocsáss meg!

#1./
Mindenképp érdemes megbocsátanod a szüleidnek. Már csak azért is, mert nekik köszönheted azt, hogy élsz. És azért is érdemes megbocsátanod, mert a harag és düh, nemcsak rájuk van hatással, hanem elsősorban rád. Mit gondolsz ki érzi a dühöt? Te! Ki haragszik? Te! És képzeld: az önbizalom fejlődésének egyik nagy akadálya épp az ellenséges állapot és a megbántottság érzése.

#2./
Megbocsátanod másért is érdemes. Ahhoz, hogy rávilágítsak, miért is, egy kérdést teszek fel? Trükkös kérdés. Íme:

  • Ki tud megbocsátani?

Igen, igen, igazad van, az aki eljutott arra a szintre, hogy felesleges rossz, negatív érzelmi állapotokhoz ragaszkodni.
Igen, akkor is igazad van, ha azt mondod, hogy az, aki érett, és az, aki felül tud emelkedni a problémákon.
Na és az is, aki valóban szeretné rendezni a kapcsolatát a másik féllel, történetesen a szüleivel.

Igen, ezek mind remek válaszok, de tudod, CSAK az tud megbocsátani, aki előtte elítélte a másikat, vagyis hibáztatta valamiért.
Légy együttérző!

Hm! Mit is jelent ez?
Egyszer olvastam egy remek hasonlatot ezzel kapcsolatban, egy indián bölcsességet:

“Bújj bele a másik mokaszinjébe!”

 azaz nézd az esetet másik ember szemszögéből is. Ez azt is jelenti, hogy lépj ki a saját korlátaid közül, és gondold át, hogy te mit tennél, vagy tettél volna a másik ember helyében. Bizony megbántani könnyű a másikat, lerombolni az önbizalmát, szintén. De ha jobban belegondolsz, akkor pl. a szüleid azzal az eszközrendszerrel és módszertárral rendelkeztek, amit alkalmaztak nevelésedben. Kipróbáltak ezt, meg azt, és ami az adott helyzetben a legjobbnak tűnt, leghatásosabbnak, azt használták.

Amikor már nincs más, amikor már tényleg tehetetlennek érzi magát az ember, olyan jönnek a drasztikusabb megoldások: kiabálás, agresszió, fenyítés, büntetést stb.

Mit gondolsz, javíthat kapcsolataidon a megbocsátás és az együttérzés?

Erre kétféle választ is adhatsz:

  • Az egyik válasz az, amit most gondolsz.
  • A másik az, ami tapasztalsz, ha elkezded ezeket kipróbálni.

Megjegyzés: ha egyre több régi terhet leteszel, pl. azzal hogy megbocsátasz, és nem veszel a nyakadba újabbakat, pl. azzal, hogy együttérző vagy, akkor ezzel nem csak másokkal lesznek jobb kapcsolataid, hanem önmagaddal is, azaz önbizalmat építesz.
A szüleiden kívül mások is hatással voltak és hatással is lesznek rád. Ők a…

…a többiek

A szülői hatás mellett életünk társas- és szerepjátékának szereplői:

  • házastárs,
  • munkatársak, beosztottak, főnökök,
  • barátok, ismerősök és
  • bárki más, akivel akár csak egyszer is találkoztunk.

Velük kapcsolatban is lehetsz megbocsátó és együttérző. Jó gyakorlást, remek kapcsolatokat és egyre magasabb valós önbizalmat kívánok!

Folytatás

Ha kérdésed van, írj nekünk ITT, vagy olvasd a Napi Inspirációkat, esetleg várd meg, míg hamarosan elindul a Csodálatos Vagy! Program, melyben többek között ezt a témát is alaposan körbejárjuk. (Persze addig is érdemes a Napi Inspirációkat olvasnod.)


[fblike]