Inkább tanulj meg jobban érvelni!

„Ne a hangodat emeld fel! Tanulj meg jobban érvelni!” – Desmond Tutu

A kiabálás nem szeretetről szól. Sem az üzleti életben, sem magán kapcsolatainkban. A másik erővel való meggyőzésének egy formája. Gyakori, hogy érzelmileg is túlfűtöttek vagyunk ilyenkor. Átadjuk a gyeplőt, s mintha már nem is mi irányítanánk. Dübörögnek az indulatok.

Ki nyer ilyenkor?

Valójában senki. Bár lehet igazunk, de boldogok, igazán elégedettek nem leszünk. Párkapcsolatok nagy számban azért döcögnek, vagy futnak zátonyra, mert elbeszélnek egymás mellett, és mert az erőszakos meggyőzés eszközét alkalmazzák, más, kifinomultabb és a tiszteleten, valamint a jó szándékon alapuló módszerek helyett.

Pedig ezek tanulhatóak.

Igaz, ez nem mindig gyors. Sem a tanulási folyamat, sem alkalmazni. Odafigyelni a másik emberre – legyen ez egy üzletfél, vagy épp a feleségünk, férjünk -, megérteni, hogy valójában mit gondol, mit szeretne, és ehhez hozzáigazítani a mi elképzelésünket, illetve megtalálni (kidolgozni) közösen egy új irányt, ami felé haladhatunk… na ez gyakorta sokkal hosszadalmasabb, mint leordítani a másik ember fejét is a nyakáról. Viszont…

óriási különbség, hogy közös célok dolgozhattok együtt, közös élményeket szerezhettek, s így szorosabbá válhat a kapcsolat is (és mindegy, hogy üzleti, rokoni, vagy más kapcsolatról beszélünk).

Kívánjuk, hogy egyre kevésbé élj a kiabálás eszközével, és egyre többször figyelj oda, hogy az az ember, akivel beszélgetsz, valójában mit is szeretne! Ehhez célszerű olvasnod a Napi Inspirációkat, de sokat segíthet az is, ha a párod, vagy cégtársad is bele-beleolvas. Ajánld hát neki!


[fblike]