Ha ilyennek kell lennie, akkor
felejtsd el a karácsonyt
egyszer s mindenkorra!

…mert mi is ez a karácsony? Mit is ünneplünk ilyenkor? Tök jó, mert finomakat ehetünk, érezhetjük a fenyő és a gőzölgő beigli illatát az otthonunkban? Ajándékozhatunk? Meglepetést okozhatunk olyan embereknek, akik fontosak számunkra? Ha ez – ahogy mondani szokás – a szeretet ünnepe, akkor miért van az, hogy nem kevesen épp ezekben az napokban idegesebbek, feszültebbek, mint bármikor máskor?

Erről szólna a szeretet?!

Nem tudom, te hogy vagy vele, de sok embertől hallani, hogy ilyenkor a szokásos vásárlási idő gyakran a többszörösére duzzad és sorban állás közben fel tudnának robbanni. Nem ritkán hangosabban és ingerültebben kérdeznek és válaszolnak… és nem csak a boltban.

Különben is:

„Őrület a köbön, ami az ajándékozás körül folyik. Főleg, hogy még az utolsó pillanatban sem tudom, mi a szöszt adhatnék a páromnak, a gyerekeimnek, szüleimnek.”
– egy karácsonyi vásárló

Persze ez a vásárló szinte bárki lehetne. Bárki, akinek annyi teendője van egész évben, és főleg az év végén még arra sincs ideje, hogy „meghaljon”. Rengeteg a munka, őrületes a hajtás. Teljesen természetes, hogy ilyen körülmények között arra már tényleg nem jut ideje, hogy ráhangolódjon a karácsony hangulatára, és még meglepetéseken is törje a fejét. De most…

Kérlek, felejts el mindent, amit
eddig a karácsonyról hallottál!

…mindent, ami feszültségről, szól. De azt is, ami ezt mutatja, hogy ezen a pár napon legyünk igazán figyelmesek mindazokkal, akik fontosak számunkra. A karácsony nem arról szól, hogy most szeressünk, és máskor ezt nem tehetjük meg. Épp ellenkezőleg: ez egy figyelemfelhívás. Mondhatnánk úgy is: segélykiáltás.

A karácsony nem attól ünnepi, hogy most meghallgatjuk négyszáztizenötödször is a Wham!-től a „Last Christmas”-t, és beiglit majszolunk a feldíszített fenyőfa mellett. A karácsony sokkal inkább attól (lenne) ünnepi, hogy figyelünk arra, hogy a szeretet mennyire fontos, és ezt tovább visszük az év minden napjára. Nem a díszeket, a külsőségekben megjelenő pompát, hanem a figyelmességet, a kedvességet, a törődést, a nyílt és őszinte beszélgetést, amikor tényleg érdekel is, mit mond a másik. Ehhez ugye nem kell sem fenyő, sem ünnepi lakoma, de még bor és extra ajándék sem.

>>> Ez maga a különlegesség. <<<

csv-xmas-2014-01

Erről a figyelmességről, és a kommunikáció fontosságáról beszélünk majd évindító „Törj ki! Avagy hagyj el mindent, ami visszafog és csodás éved lesz!” c. programunkon.

Erről majd még többet is fogunk írni az elkövetkező napokban, de addig is

kívánjuk, hogy a az őszinte figyelmesség és törődés kerüljön leginkább a karácsonyi otthonokba, és maradjon ott az év többi napján is!